Csillagpont

Református Ifjúsági Találkozó

csillagpont.parokia.hu
 
http://ttre.hu/hirek/keruleti/indul-a-csillagpont
 
http://www.tirek.hu/hir/mutat/33328/
 
Folyamatos istentisztelet PDF Nyomtatás E-mail
2011. július 23. szombat, 12:51

Jézushoz jönni bátorság kell – ezt ismét megtapasztalta a háromezer-hatszáz fesztiválozó, ugyanis a záró istentisztelet alatt ismét eleredt az eső, de ez sem mosta el az együttlét örömét.

Jézushoz jönni bátorság kell – ezt ismét megtapasztalta a háromezer-hatszáz fesztiválozó, ugyanis a záró istentisztelet alatt eleredt az eső, de ez sem mosta el az együttlét örömét. „Az együttlét örömén túl fontos az, hogy tanúságot tehetünk a határokon átívelő református magyar egységről” – mondta Varga Attila királyhágómelléki főgondnok, aki a határon túli magyar református fiatalok nevében köszöntötte az ötödik Csillagpont résztvevőit. Mint mondta, az elmúlt néhány, viharos nap nem volt könnyű, de a találkozó nehézségeiben is egy ötnapos, folyamatos istentisztelet volt: az öröm, a helytállás, a mosoly, az együttlét, az érintés, a találkozás istentisztelete. Jövőre Erdélyben rendeznek egy nagy találkozót, ahová szeretettel várják azokat, akik jövő nyáron is keresztyén fesztiválra vágynak, ezzel is megőrizve az egység melegségét.

Ugyancsak a nehézségek Istenhez vezető erejéről beszélt Százvai László kisvárdai lelkipásztor a vérfolyásos asszony története alapján. „Nem véletlen, hogy egy asszonnyal kezdődik a történet, akinek nincs neve, arca, rangja, nem tudunk róla semmit, csak azt, hogy tizenkét éve beteg. Felfogni is nehéz ezt az időt, hiszen néha pillanatokon múlnak egész emberi sorsok, életek” – mondta az igehirdető. Ez az asszony tizenkét éve élőhalott, cseppenként folyik el a vére. A törvény szerint nem kaphat és nem adhat érintéseket, tizenkét éve senkit és semmi nem érinthetett meg. Pontosan ezért csodálatos, hogy egyetlen, titkos érintésben kap teljes gyógyulást.

Ahhoz, hogy valaki tizenkét év csalódásai után még egy próbát tesz, nem ok nélkül való. Jézusról, mint az ács fiából lett csodadoktorról sokan hallhattak abban az időben, de ez az asszony nemcsak hallott, hanem meghallotta, hogy van lehetősége meggyógyulni. Valószínűleg, ha nem lett volna hosszú ideje beteg, eleresztette volna a füle mellett Jézus jöttének hírét. „Áldott az Isten, hogy neki még a fájdalmaink, a tizenkét éve, lassan elvérző álmaink is benne vannak üdvtervében.”

A kudarc nélkül sokszor nem halljuk az Urat. Nem tudni, hogy az asszony kitől hallott Jézusról, de ez a keresztyének nagy lehetősége: beszélni Jézusról, a világmindenség Uráról, hogy ő cselekedett velünk, bennünk és értünk. Ha elsőre ki is nevetik, aki az Úrról beszél, abban biztosak lehetünk, hogy adott szava szerint az ő igéje nem tér vissza hozzá dolgavégezetlenül. Az asszony szívében megszégyenítően mély hit volt, ami Jairusnak is merőt adott. Ez az értelme a Csillagpontnak is, hogy megerősítsük egymást, és jellé legyünk, mint a csillagok, akik sokakat vezetnek az igazságra.

Istennek valamiért tetszett, hogy az egyik embertől a másikig, szívből szívbe, hitből hitbe áradjon az ő üzenete. Jézus épp Jairus felé ment, akinek a tizenkét éves lánya volt beteg. A találkozás a nagyra becsült Jairus és a vérfolyásos asszony között nem véletlen: az asszony gyógyulását látva Jairus nem roppant össze, amikor meghozták neki lánya halálhírét. Ez a hit. „Az asszony jött, félve és remegve kész volt elindulni, tette és végezte, amit rábízott az Isten. Távolról megérinteni senkit sem lehet, lépni, közeledni kell. Lehet hallgatni szebbnél szebb igéket, és soka meg nem hallani, ami nekünk szól. Lehet maradni mozdulatlanul, és lemaradni a mindent átformáló érintésről. Ne várj, hogy majd magától megoldódnak a kérdések. Menj elébe a dolgoknak, mint ez az asszony. A megérintés talán egy imádság. Szabad Jézust megérinteni ma is, e nélkül nem lehet megtapasztalni az ő erejét. Az asszony kultikus értelemben tisztátalanná tette Jézust, de ő még ennél is többet vállalt: átokká vált értünk” – mondta Százvai László. „Eredj el békességgel, menj vissza oda, ahonnét jöttél, és merj szólni, hirdetni az Isten szavát, mert ilyen a Jézus érintése!"

Az istentisztelet úrvacsorával zárult, amelynek perselyadományait a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került görög protestáns egyházak megsegítésére ajánlották fel. Pusztai Tímea, Csillagpont koordinátora zárásképp elmondta, hogy a találkozó 3600 résztvevőjének 662 önkéntes segítő munkája tette lehetővé, hogy együtt lehessenek a tatai olimpiai edzőtáborban, akik végig kitartottak a szélsőséges időjárási körülmények között. Egy programot sem mosott el az eső – a záró istentisztelet végére, a tematikus áldásokra is kisütött a nap. A résztvevők kérhették Isten áldását többek között családjukra, párkapcsolatukra, munkájukra, de hálát is adhattak az Istennek azokért a csodákért, amiket az elmúlt öt nap folyamatos istentiszteletén a résztvevőkkel cselekedett.A záróalkalmat vasárnap 11 órakor közvetíti az m1.

Bagdán Zsuzsanna

 

Csevegő

A legutóbbi üzenet 10 évvel, 10 hónappal ezelőtt született.
 • [Benedek] : Él még a chat?
 • [Zsolt] : Köszönjük! Szép Hétvégét! Á&B!
 • [Tamás] : Az új honlapot megnézhetitek itt: http: // csp.reformatus.hu /. Nemsokára mindenkit átirányítunk oda.
 • [Dr Dávidh : Szeretettel várjuk a Főiskolán a Csillagponton résztvevő fiatalokat! testvéri szeretettel,dávidházy Gábor és Családja
 • [Tamás] : Április második felében indul a regisztráció, tehát most már bármelyik pillanatban elindulhat. Lesz új honlap is, fel fog tűnni :).
 • [bianka] : mikor lehet regisztralni?
 • [Tamás] : Más fesztiválokhoz hasonlóan zuhanykonténerek lesznek elhelyezve a tábor területén viszonylag egyenletesen. (2011-ben néhány helyen feltorlódtak reggelenként a zuhanyásra várók, úgyhogy most többet rendelünk.) Meleg víz lesz, a szauna és a jacuzzi sajnos kimaradt az idei költségvetésünkből. Cserébe más fesztiváloktól eltérően változatos lehetőségeket kínálunk a lelki megtisztulásra is ;).
 • [Tamás] : A csillagpont alapvetően sátrazós. A kevés fedett szállás a mozgássérültek, vakok, idősebb meghívott előadók és azok részére van fenntartva, akik egészségügyi okokból nem tudnak sátorban aludni.
 • [Zsolt] : Köszönöm a gyors választ! Á&B!
 • [Zsolt] : Milyen fürdési opciók lesznek? Egyeltalán milyen tisztálkodási körülmények várnak!!?
 • [Zsolt] : A honlap nem szól arról a fontos tényezőről ami a sátorlakok ill. "épületesek" tehát a részvevők alapvető szükségleteit boncolgatja:
 • [Zsolt] : Ismét Szerbusztok!
 • [MMiklós] : Az IFJ-GY-13-B pályázattal lehet vmit kezdeni, hogy az ifiseknek (még) olcsóbb legyen
 • [Tamás] : Zsolt, Zoli: Az internetes regisztráció várhatóan április második felében nyílik meg. A helyszínen is lehet regisztrálni, de ott már drágább, illetve étkezést csak előzetesen lehet rendelni. Ezen kívül a helyszín adottságai miatt most csak 4500 főnek tudunk helyet biztosítani, szóval ha biztosan szeretnél beférni, javasoljuk az internetes regisztrációt.
 • [Tamás] : Szügyi: Nem tudom a pillanatnyi állást, mert a szolgálati lehetőségek elég gyakran változnak. Majd rákérdezek, de szerintem gyorsabb, ha közvetlenül írsz a csillagpont @ reformatus.hu címre. Amit most épp tudok, hogy a kamaszprogramhoz szükség lenne néhány lelkes jelentkezőre.
 • [Zoli] : hol lehet regisztrálni? :)
 • [Zoli] : Áldás, békesség, sziasztok, megtanulom kezelni ezt a cuccot:
 • [Zoli] : Áldás, békesség, sziasztok,
 • [Zsolt] : Jól értem? A 2013-as Csillagpontra nem kell regisztrálni!? Csak helyben jegyeznek fel, mint résztvevő és már el is foglalhatom a sátorhelyem?! Ill.az étkezési jegyet is ott válthatom meg? Köszönettel! Á&B!
 • [Zsolt] : Szerbusztok!
 • [Szügyi] : szólgálatra
 • [Szügyi] : Érdeklődnék, hogy a regisztrációra van-e még hely?
 • [Tamás] : Bréking: Továbbra is, illetve újra lehet kiscsoportvezetőnek/rendezőnek jelentkezni. Írjatok a csillagpont@reformatus.hu címre.
 • [Tamás] : Gábor, Gyula: A gyermekkertbe még jelentkezhetsz február 27-ig, tudnivalók itt: reformatus.hu/lap/ifi/mutat/7806/. Ha jól tudom, a többi határidő már lejárt, kiscsoportvezetőnek január 31-ig, lelkigondozónak február 15-ig, rendezőnek és regisztrációs önkéntesnek február 20-ig lehetett jelentkezni. Ha a rendező vagy regisztrációs szeretnél lenni, talán még van rá esély, küldj egy e-mailt a csillagpont@reformatus.hu-ra.
 • [Tamás] : Gáspár: Én is voltam a téli táborban, nekünk holnap lesz a pótkiválasztás. Ha jól tudom, 33-an voltunk, akiknek nem volt jó az eredeti időpont, és van, akinek még a holnapi sem lesz jó és velük is elbeszélgetnek valamikor. Nem annyira rugalmatlanok a szervezők, mint gondolod, csak az ilyen esetekben írni kell nekik. És amúgy a csillagpont@reformatus.hu címen jóval gyorsabban eléred őket, mint itt a csevegő dobozzal.
 • [Gyula] : hogyan jelentkezhetek segítőnek?,
 • [Gyula] : Hogyan lehet jelentkeznem segítőnek????
 • [karsai gáb : hogy lehet önkéntesnek jelentkezni
 • [Balázs Koc : nem tudok részt venni !!!!
 • [Gáspár] : Kedves szervezők! A február 9-i elbeszélgetés időpontja a potenciális kiscsoportvezetőkkel Budapesten vagy Debrecenben nagyon szerencsétlenül sikerült. Február 7-10 között lesz a MEKDSz Téli Tábor Egerben, és ez sok potenciális jelentkezőt visszatarthat. Én már \"kiöregedtem\", ha lenne más időpont a meghallgatásra, akkor sem jelentkeznék, de szerintem sokakat tarthat ez vissza. 2005-ben a kiscsoportvezetők jelentős része a MEKDSz-ben is aktív volt...
 • [Hajni] : A Dícsérem Neved 1. esben és MeKDSz énekeskönyben cakk-pakk benne van
 • [TBHLbDbkwup : mTdWgqnTwOvKQMA
 • [mmnsDZCYuQk : CzHCEpsiNBLSsJavjd
 • [zizz] : idén is lesz gyerekkert?? csúcs volt ott lenni :)
 • [CfeAkHdlRv] : EsNWXpdd
 • [Tamás] : nyul: Keress rá google-lel, jópár helyen fent van. (IQ: Ide nem lehet linket beszúrni, túl sok vele a visszaélés.)
 • [IQ FIGHTER] : ...
 • [nyul] : a csillagpont énekfüzetében az ' ATYÁM KÉT KEZEDBEN' című ének megtetszett nekem, hol találhatom meg a szöveget??? XD
 • [nyul] : jó ez az oldal, mert könnyen használható!!!
 • [Tamás] : További infó: www.reformatus.hu/mutat/7096/
 • [Tamás] : Rákérdeztem és nyilvános :). Szóval Mezőtúron lesz a következő csp.
 • [Tamás] : Neked is csak ugyanazt tudom írni, mint Zsófinak egy órája :).
 • [Szilvi] : és akkor lehet tudni, hogy hol lesz 2013 Csillagpontja?
 • [Tamás] : Igen, megvan a helyszín :). De a legutóbbi hírlevélbe valamiért nem került be, úgyhogy majd rákérdezek, hogy nyilvános-e már.
 • [Zsófi] : ...és hol lesz? Azt lehet már tudni? :)
 • [Tamás] : Idén nem lesz, mert csak két évente van. Legközelebb 2013. július 23-27. között lesz csillagpont.
 • [függöny] : mikor lesz az idei csillagpont?
 • [Tamás] : Bea: júli 18–22. között lesz az evangélikus testérrendezvényünk, a Szélrózsa Fonyódligeten, illetve júni 29. – júli 1. között a Rend fesztivál Székesfehérvárott. Ha addig sem bírod ki közösségi élmény nélkül, nézz be az egyik egyetemi gyülibe (a legtöbb nagyvárosban van ilyen).
 • [bea] : :)
 • [bea] : jujj de nagyon hianyzik a Csillagpont:)

 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow