Csillagpont

Református Ifjúsági Találkozó

csillagpont.parokia.hu
 
http://ttre.hu/hirek/keruleti/indul-a-csillagpont
 
http://www.tirek.hu/hir/mutat/33328/
 
Csillagpont konspiráció PDF Nyomtatás E-mail
2011. július 21. csütörtök, 12:59

Tornyot akarsz építeni? Nem egyszerű, ha nem beszéled a másik nyelvét. A bábeliek jól ismerik ezt a zűrzavart, ami azóta is kíséri az emberek együttműködését. Noha sokszor teljesen értjük a szavakat, mégis elbeszélünk egymás mellett. Egymás megértéséhez sokszor nem elegek a szavak – ahhoz együtt kell tudni lélegezni. Bagdy Emőke második előadásában a társas kapcsolatokról és a kommunikáció szerepéről beszélt.

Egoitis – éngyulladás

A toronyhoz előbb kapcsolatot kell építeni. „Az érintés kapcsolatot, a kapcsolat közösséget épít. Ha összefogódzunk, máris egy közösség füzérén vagyunk. Alapvetően társas lények vagyunk, kölcsönös egymásra utaltságban. Páratlan teremtmények vagyunk, de csak a másik érintése által válunk valósággá” – mondta előadásában Bagdy Emőke. Pontosan ezért számít az izoláció a legsúlyosabb büntetésnek, ott széthullik a tudat. „Ha leáll a beszéd, mint szellemi anyagcsere, az megbetegít” – mondta az előadó, és figyelmeztetett: a fogyasztói kultúra egyszemélyes csoportokat hozott létre, akik úgy gondolják, elegek ők önmaguknak. Gyökössy Endre ezt egoitisnek, az ego gyulladásos megnövekedésének hívja, ami súlyosan károsítja az egészséget.

További képek a galériában.

Pofon és simogatás

Az érintés híd, folyosó a másik ember felé, amely szavak útján is megteremthető, de szociális, szellemi érintkezés is lehetséges. Viszont nem csak jó érintések vannak. Eric Berne szerint minden embernek van intimitás-szükséglete. Az angolban a stroke egyszerre jelent ütést és simogatást, és az intimitás is e két módon fejezhető ki. „Ha nem simogatsz meg, akkor legalább üss meg, így is megmaradhat a kapcsolatunk. Az érzelmi tudat hajt vissza oda, ahol bántanak, mert ott legalább fontos vagyok, ott legalább megvernek” – vázolta az előadó az ütéssel simogatottak gondolatait.

Érzékszervi nyelven

Nemcsak kézzel lehet ütni és simogatni, hanem szavakkal is. A beszéd kulturális, egyezményes rendszer, amelyben egy-egy szónak nemcsak szótári, hanem érzelmi jelentése is van. Fontos, hogyan hangzik a szó, és az is, hogy milyen megtapasztalható dologra vonatkozik. A beszédünkkel minden érzékszervre képesek vagyunk hatni, ugyanis a jobb agyfélteke a szavak érzelmi jelentését, tapasztalatát tudja megjeleníteni, képesek vagyunk érzékszervi nyelven beszélni. Beszédünkből az is kiderül, melyik érzékszervünk a legfontosabb a számunkra, milyen csatornán keresztül vagyunk leginkább megérinthetőek.

Lehetetlen

Bár a bábeli toronyépítés a kommunikációs zavarok miatt csúfos kudarcba fúlt, de a kommunikáció első törvénye mégiscsak az, hogy lehetetlen nem kommunikálni. „Te magad jel, üzenet, megfejtendő rejtély vagy a másik számára. Lehetetlen nem kommunikálni, lehetetlen magányosan élni” – emelte ki Bagdy Emőke. A nyelvünk feltárja világunkat is, kis odafigyeléssel rá tudunk hangolódni egymásra. „Mi a harmónia? Az, hogy az empátiám segítségével egy hullámhosszon vagyok veled. Az agyban vannak tükörneuronok, ha látlak téged, leképeződsz bennem, felveszem a testtartásodat, megérzem, majd elkezdem a bal agyféltekémmel is megérteni, mi van veled. Így jön létre az egységtudat, a szinkronitás” – mondta az előadó.

 

Parányiból világ születik

Ha csak harminc másodpercig egyszerre lélegzünk, egységtudat jön létre – konspiráció, azaz együtt lélegzés. Ez után sokkal könnyebb megtalálni egymást. A nyitó közös éneklés is gyönyörűen közösséget teremtett az Étkezőcsarnokban, a közös mozgás, lélegzés kiszabadította a lekötött érzelmeket, amik az előadó szerint segítenek jobban érezni magunkat a világban. Mint mondta, a közös éneklés is az egységtudat állapotába visz. A nevetés örömhormont termel, az éneklés pedig összehangolja agyunk elektronikáját, így lehetünk közösségben egyek. A bábelieknek persze nem lett volna elég együtt lélegezni a toronyépítéshez. Az igazi közösségben, amit Isten előtt élünk meg egymással, hatalmas ereje van, olyannyira, hogy Kopp Mária kutatásai szerint a rendszeresen a gyülekezetbe járó és a maga módján vallásos ember között kimutatható, hogy előbbiek jobb egészségnek örvendenek. Persze az érintés ereje sem tagadható el: több kísérlet igazolta, hogy egy-egy ingerküszöb alatti érintéssel, ami a megérintettben talán nem is tudatos, már pozitív érzéseket lehet kelteni. Például egy könyvtárban a kölcsönzéskor minden második ember kezét megérintették, utána pedig a kijáratnál kérdőívet töltöttek ki velük a könyvtár minőségéről. Nem mindenki vette észre, hogy megérintették, de mindenkiben pozitív érzések születtek a könyvtár szolgáltatásaival kapcsolatban. Volt olyan, aki azt mondta, kellemesen elbeszélgettek a könyvtárossal, pedig erről szó sem volt. A parányi, finom érintésből világok tudnak születni, mint ahogy a Sixtus-kápolna freskója szerint a világ is ebből teremtetett.

Egy másik kísérletben egy bekamerázott telefonfülkében hagytak egy pénztárcát. A megtalálótól minden esetben megkérdezte a kétségbeesett kísérleti személy, hogy nem talált-e egy pénztárcát, és egyeseknek megérintette a felkarját. Akit megérintett a kísérleti személy, az készségesen visszaadta a talált pénztárcát. Egy parányi érintés képes kihozni belőlünk a legjobbat – például a kutyasimogatás is gyógyít, mint azt már számos kísérletben bebizonyították. Az érintés az, amikor már nincsenek szavaink, vagy amikor nincs válasz rájuk. Polcz Alain mondta, hogy a távozónak nem kellenek szavak, de a jelenlét, az érintés kell. „Itt én fogom a kezed, de a túloldalon már fogja az Atya is.” Az utolsó percekben mindenkinek kinyílik a spiritualitás, és odavisz, amire mindenkinek törekedni kell.

Tornyot akarsz, dicsőséget, csak magadnak? Hangolódj Istenre, aki a pünkösdkor kitöltetett Szentlelkével felszámolta a bábeli zűrzavart, aki át tud ölelni szeretetével, és fel tud építeni téged és másokat a világ leghatalmasabb építményévé, lelki házzá.

Bagdán Zsuzsanna, fotó: Lengyel Zoltán

 

Csevegő

A legutóbbi üzenet 6 évvel, 8 hónappal ezelőtt született.
 • [Benedek] : Él még a chat?
 • [Zsolt] : Köszönjük! Szép Hétvégét! Á&B!
 • [Tamás] : Az új honlapot megnézhetitek itt: http: // csp.reformatus.hu /. Nemsokára mindenkit átirányítunk oda.
 • [Dr Dávidh : Szeretettel várjuk a Főiskolán a Csillagponton résztvevő fiatalokat! testvéri szeretettel,dávidházy Gábor és Családja
 • [Tamás] : Április második felében indul a regisztráció, tehát most már bármelyik pillanatban elindulhat. Lesz új honlap is, fel fog tűnni :).
 • [bianka] : mikor lehet regisztralni?
 • [Tamás] : Más fesztiválokhoz hasonlóan zuhanykonténerek lesznek elhelyezve a tábor területén viszonylag egyenletesen. (2011-ben néhány helyen feltorlódtak reggelenként a zuhanyásra várók, úgyhogy most többet rendelünk.) Meleg víz lesz, a szauna és a jacuzzi sajnos kimaradt az idei költségvetésünkből. Cserébe más fesztiváloktól eltérően változatos lehetőségeket kínálunk a lelki megtisztulásra is ;).
 • [Tamás] : A csillagpont alapvetően sátrazós. A kevés fedett szállás a mozgássérültek, vakok, idősebb meghívott előadók és azok részére van fenntartva, akik egészségügyi okokból nem tudnak sátorban aludni.
 • [Zsolt] : Köszönöm a gyors választ! Á&B!
 • [Zsolt] : Milyen fürdési opciók lesznek? Egyeltalán milyen tisztálkodási körülmények várnak!!?
 • [Zsolt] : A honlap nem szól arról a fontos tényezőről ami a sátorlakok ill. "épületesek" tehát a részvevők alapvető szükségleteit boncolgatja:
 • [Zsolt] : Ismét Szerbusztok!
 • [MMiklós] : Az IFJ-GY-13-B pályázattal lehet vmit kezdeni, hogy az ifiseknek (még) olcsóbb legyen
 • [Tamás] : Zsolt, Zoli: Az internetes regisztráció várhatóan április második felében nyílik meg. A helyszínen is lehet regisztrálni, de ott már drágább, illetve étkezést csak előzetesen lehet rendelni. Ezen kívül a helyszín adottságai miatt most csak 4500 főnek tudunk helyet biztosítani, szóval ha biztosan szeretnél beférni, javasoljuk az internetes regisztrációt.
 • [Tamás] : Szügyi: Nem tudom a pillanatnyi állást, mert a szolgálati lehetőségek elég gyakran változnak. Majd rákérdezek, de szerintem gyorsabb, ha közvetlenül írsz a csillagpont @ reformatus.hu címre. Amit most épp tudok, hogy a kamaszprogramhoz szükség lenne néhány lelkes jelentkezőre.
 • [Zoli] : hol lehet regisztrálni? :)
 • [Zoli] : Áldás, békesség, sziasztok, megtanulom kezelni ezt a cuccot:
 • [Zoli] : Áldás, békesség, sziasztok,
 • [Zsolt] : Jól értem? A 2013-as Csillagpontra nem kell regisztrálni!? Csak helyben jegyeznek fel, mint résztvevő és már el is foglalhatom a sátorhelyem?! Ill.az étkezési jegyet is ott válthatom meg? Köszönettel! Á&B!
 • [Zsolt] : Szerbusztok!
 • [Szügyi] : szólgálatra
 • [Szügyi] : Érdeklődnék, hogy a regisztrációra van-e még hely?
 • [Tamás] : Bréking: Továbbra is, illetve újra lehet kiscsoportvezetőnek/rendezőnek jelentkezni. Írjatok a csillagpont@reformatus.hu címre.
 • [Tamás] : Gábor, Gyula: A gyermekkertbe még jelentkezhetsz február 27-ig, tudnivalók itt: reformatus.hu/lap/ifi/mutat/7806/. Ha jól tudom, a többi határidő már lejárt, kiscsoportvezetőnek január 31-ig, lelkigondozónak február 15-ig, rendezőnek és regisztrációs önkéntesnek február 20-ig lehetett jelentkezni. Ha a rendező vagy regisztrációs szeretnél lenni, talán még van rá esély, küldj egy e-mailt a csillagpont@reformatus.hu-ra.
 • [Tamás] : Gáspár: Én is voltam a téli táborban, nekünk holnap lesz a pótkiválasztás. Ha jól tudom, 33-an voltunk, akiknek nem volt jó az eredeti időpont, és van, akinek még a holnapi sem lesz jó és velük is elbeszélgetnek valamikor. Nem annyira rugalmatlanok a szervezők, mint gondolod, csak az ilyen esetekben írni kell nekik. És amúgy a csillagpont@reformatus.hu címen jóval gyorsabban eléred őket, mint itt a csevegő dobozzal.
 • [Gyula] : hogyan jelentkezhetek segítőnek?,
 • [Gyula] : Hogyan lehet jelentkeznem segítőnek????
 • [karsai gáb : hogy lehet önkéntesnek jelentkezni
 • [Balázs Koc : nem tudok részt venni !!!!
 • [Gáspár] : Kedves szervezők! A február 9-i elbeszélgetés időpontja a potenciális kiscsoportvezetőkkel Budapesten vagy Debrecenben nagyon szerencsétlenül sikerült. Február 7-10 között lesz a MEKDSz Téli Tábor Egerben, és ez sok potenciális jelentkezőt visszatarthat. Én már \"kiöregedtem\", ha lenne más időpont a meghallgatásra, akkor sem jelentkeznék, de szerintem sokakat tarthat ez vissza. 2005-ben a kiscsoportvezetők jelentős része a MEKDSz-ben is aktív volt...
 • [Hajni] : A Dícsérem Neved 1. esben és MeKDSz énekeskönyben cakk-pakk benne van
 • [TBHLbDbkwup : mTdWgqnTwOvKQMA
 • [mmnsDZCYuQk : CzHCEpsiNBLSsJavjd
 • [zizz] : idén is lesz gyerekkert?? csúcs volt ott lenni :)
 • [CfeAkHdlRv] : EsNWXpdd
 • [Tamás] : nyul: Keress rá google-lel, jópár helyen fent van. (IQ: Ide nem lehet linket beszúrni, túl sok vele a visszaélés.)
 • [IQ FIGHTER] : ...
 • [nyul] : a csillagpont énekfüzetében az ' ATYÁM KÉT KEZEDBEN' című ének megtetszett nekem, hol találhatom meg a szöveget??? XD
 • [nyul] : jó ez az oldal, mert könnyen használható!!!
 • [Tamás] : További infó: www.reformatus.hu/mutat/7096/
 • [Tamás] : Rákérdeztem és nyilvános :). Szóval Mezőtúron lesz a következő csp.
 • [Tamás] : Neked is csak ugyanazt tudom írni, mint Zsófinak egy órája :).
 • [Szilvi] : és akkor lehet tudni, hogy hol lesz 2013 Csillagpontja?
 • [Tamás] : Igen, megvan a helyszín :). De a legutóbbi hírlevélbe valamiért nem került be, úgyhogy majd rákérdezek, hogy nyilvános-e már.
 • [Zsófi] : ...és hol lesz? Azt lehet már tudni? :)
 • [Tamás] : Idén nem lesz, mert csak két évente van. Legközelebb 2013. július 23-27. között lesz csillagpont.
 • [függöny] : mikor lesz az idei csillagpont?
 • [Tamás] : Bea: júli 18–22. között lesz az evangélikus testérrendezvényünk, a Szélrózsa Fonyódligeten, illetve júni 29. – júli 1. között a Rend fesztivál Székesfehérvárott. Ha addig sem bírod ki közösségi élmény nélkül, nézz be az egyik egyetemi gyülibe (a legtöbb nagyvárosban van ilyen).
 • [bea] : :)
 • [bea] : jujj de nagyon hianyzik a Csillagpont:)

 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow